Voor het eerst naar school

Als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat, is het fijn om van bepaalde praktische zaken op de hoogte te zijn:

Brengen

De school begint ‘s ochtends om 8.45 uur en ‘s middags om 13.15 uur. Je kunt je zoon of dochter vanaf 10 minuten voor schooltijd in de klas brengen. Voor kersverse kleuters is het vaak nog even wennen. Een extra kus of knuffel is dan erg welkom. Maar probeer het wel kort te houden en, zodra je kind daaraan toe is, al afscheid te nemen bij de kapstok. Dan houdt de leerkracht het overzicht en wordt het niet te druk in de klas.

De ouders van de kinderen van groep 2 brengen hun kind tot aan de voordeur, waarna het kind zelfstandig de school binnenkomt.

Nog even zwaaien hoort erbij. We vragen je dit wel alleen bij de voordeur of in de gang te doen. En niet voor het raam.

Ophalen

Om 12.05 uur en om 15.30 uur is de school uit, op woensdag is dat om 12.30 uur. De ouders wachten dan buiten op het plein, liever niet voor het raam. Zeker in het begin is het wel zo duidelijk als je op een vaste afgesproken plaats gaat staan.

De kinderen die naar de naschoolse opvang (NSO) gaan, worden door de leidsters van de NSO opgehaald.

De leerkrachten staan met de kleuters altijd op dezelfde plek. De kinderen mogen pas weg als de leerkracht de ouder of oppas heeft gezien.

Bericht voor de leerkracht

Wil je vóór schooltijd iets doorgeven aan de leerkracht? Dan vragen we je om dit echt kort te houden óf het kladblokje te gebruiken dat op de kast in de grote kleuterhal ligt. Voor iedere groep ligt er een kladblokje. Je kunt ook altijd een e-mail sturen naar de leerkracht, vóór 8.00 uur.

Na schooltijd ben je altijd welkom om even binnen te lopen. Heb je wat meer tijd nodig? Dan kun je beter een afspraak maken.

Over de communicatie van en naar de school lees je hier meer.

Aanmelden nieuwsbrief

Minstens één keer in de maand ontvang je ‘De Boeiend!’ per mail: onze nieuwsbrief. De Boeiend! staat vol leuke en praktische wetenswaardigheden. Ook lees je hier terug wat er in de komende weken gebeurt op school.

Meld je onderaan de homepage aan voor de nieuwsbrief.

Gymschoenen

We vragen je om een paar gymschoenen mee te nemen voor je zoon of dochter. Deze blijven vervolgens in de klas. Kies voor gymschoenen met een profielzooltje, zonder veters. Zeker geen grote, ‘echte’ sportschoenen! Handig om hier ook even de naam van je kind in te zetten.

Slecht weer
Als het regent zetten de kleuters hun rubberlaarzen onder hun kapstok en trekken ze hun gymschoenen aan.

Zelfredzaamheid

Het bevorderen van de zelfredzaamheid is een belangrijke doelstelling in de kleuterperiode. Dan hebben we het bijvoorbeeld over:

  • Zelf de jas uit en aan doen
  • Zelf de jas aan de kapstok hangen
  • Zichzelf redden op het toilet. De kinderen mogen zonder het te vragen naar het toilet, maar niet tijdens een verhaal, liedje of kringgesprek. Laat je kind dan ook nog even plassen voor schooltijd!
  • Zelf de veters strikken
  • Spelenderwijs leren omgaan met het verkeer

Je kunt je zoon of dochter hierbij helpen door het ‘zelf doen’ óók thuis te stimuleren. En op school helpt het om makkelijke kleding aan te geven en namen te zetten op alles wat mee naar school gaat: van drinkbeker tot muts.

Verjaardag

Voor een kersverse kleuter is het niet altijd fijn om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Daarom vieren we de 4e verjaardag nog niet op school. Je kunt er, in overleg, voor kiezen om je kind pas de dag erna te laten beginnen. Alle hierop volgende verjaardagen worden gewoon gevierd.

Houd er hierbij rekening mee dat er niet op snoep getrakteerd mag worden. Ook vragen we je de traktaties zo klein en gezond mogelijk te houden.

Rond 10.00 uur mag de jarige, samen met een vriendje of vriendinnetje, de klassen rondgaan met een verjaardagskaart. De leerkracht is op de hoogte van kinderen die een dieet volgen.

Eén van de ouders mag het vieren van de verjaardag in de klas bijwonen. Dit duurt van 9.00 uur tot ongeveer 9.15 uur.

Overblijven

Hierover lees je hier meer.

Huisbezoeken

De leerkrachten doen hun best om alle nieuwe kleuters binnen 2 maanden thuis te bezoeken. Dit bezoekje is in eerste instantie bedoeld om wat nader kennis te maken. We vertellen hoe of de afgelopen periode verlopen is en informeren je over de Kijk-registratie en het welbevinden van je kind.

Natuurlijk kan er, als daar behoefte aan is, altijd een gesprek op school afgesproken worden door de ouders of de leerkracht.

Administratieve gegevens

Geef je eventuele veranderingen van telefoonnummer of adres zo snel mogelijk door aan de leerkracht van je kind?

Om bij overhoopte ongelukken of ziekte een goede opvang te kunnen regelen, willen we ook graag de naam en het telefoonnummer van de huisarts, een opvangadres als je er zelf niet bent en de buitenschoolse opvang of de oppas. Je kunt deze gegevens doorgeven via het S.O.S. formulier. Dit formulier krijg je overhandigd door de leerkracht.

Leven jullie gescheiden? Vul dit dan in bij de extra toevoeging op het formulier.

Afwezigheid

Is je kind ziek of komen jullie om een andere reden later op school? Geef dit dan bijtijds door, telefonisch of via de de ziekmeldingen op deze site.

Ouders en leerlingen aan het woord

“We krijgen goede hulp en lessen voor elk niveau”
Sjoerd, leerling groep 6
“We doen leuke dingen tussen het leren door”
Melchior, leerling groep 6
“We zijn heel modern, met veel laptops.”
Thomas, leerling groep 6
“Leuk én leren tegelijk!”
Ruben, leerling groep 6